Deputado Luiz Eduardo Magalhães International Airport | scattered clouds | 28°C

Goedkope vliegtickets Salvador
Salvador, of São Salvador da Bahia de Todos os Santos, is een stad in het noordoosten van Brazilië. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan en zij is de hoofdstad van de deelstaat Bahia. De gangbare naam voor de stad in spreektaal is Salvador, hoewel in oude documenten soms gesproken wordt van Bahia.

Algemeen
Salvador heeft iets minder dan drie miljoen inwoners en is qua inwonersaantal dan ook de derde stad van Brazilië, na São Paulo en Rio de Janeiro. Salvador was tot 1763 de hoofdstad van het land. De stad dankt zijn naam aan het feit dat de Portugezen de baai op Allerheiligen in 1501 binnenvoeren. Deze baai wordt dan ook de Allerheiligenbaai, of Bahia de Todos os Santos, genoemd. De eerste nederzetting in deze stad werd op een steile heuvel met uitzicht op de baai gebouwd. De locatie werd uitgekozen vanwege de goede verdedigbaarheid, omdat de stad in het begin veel te maken had met aanvallen van Indianen en Europese concurrenten. Daarnaast is Salvador meerdere malen vanuit Recife door Nederlanders aangevallen. De Nederlanders bezaten dit gebied kort tussen 1624 tot 1625 en 1646 tot 1646.

Geschiedenis
De ontwikkeling van Salvador werd sterk beïnvloed door het groot aantal slaven, die vanuit Afrika Salvador binnengebracht werden om op de plantages en bij de suikermolens, die de stad omringden, te werken. Van deze Afrikanen zijn er veel blijven wonen in Salvador, waardoor de overgrote meerderheid van de bevolking van de stad bestaat uit mulatten en negers die afstammen van de slavenpopulatie van vroeger tijden. Op het centrale plein, Praça do Pelourinho, werden vroeger de opstandige slaven gestraft. Dit plein is dan ook zeker een bezoekje waard. 
Maar de stad heeft maar van de Afrikaanse slaven overgenomen, zo zijn er nog steeds mensen het Candomblé aanhangen. Dit is een godsdienst die vaak, ten onrechte, met voodoo vergeleken wordt. Omdat dit ritueel in de slaventijd illegaal was, pasten de Afrikanen zich aan aan de Rooms-katholieke kerk. Toch doen veel diepgelovige katholieken ook aan Candomblé, terwijl de kerk er nog steeds niets van wil weten.

Bijzonder eten
Een culinaire specialiteit in Salvador is acarajé. Dit is een ‘bal’ die gemaakt is van ontvelde bonen, die in hete palmolie gebakken worden. Deze acarajés worden puur gegeten of ze worden opengesneden. Na opensnijden worden er vaak gedroogde/gerookte garnalen, salade of vatapá op gedaan. Houdt u er, wanneer u dit gerecht wilt proberen, wel rekening mee dat de dendê-olie bij westerlingen dagenlang darmstoornissen kan veroorzaken.

Vliegtickets en vliegveld
Salvador is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. U heeft al goedkope vliegtickets naar Salvador vanaf € 1447,-. Na een vlucht van ongeveer 22 uur, met een of meerdere tussenstops, stapt u uit op Airport Luis Eduardo Magalhaes. Vanuit hier kunt u met de trein, taxi of bus verder reizen naar uw accommodatie.

Vliegmaatschappijen
TAM Airlines, Air France en TAP Portugal.

Terug naar land info over Brazilië