Burgas Airport | broken clouds | 23°C

Steden

Goedkope Vliegtickets Bulgarije

Bulgarije, officieel Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa. Het land ligt in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de Donaurivier. Het land heeft iets meer dan zeven miljoen inwoners die verdeeld zijn over een oppervlakte van 110.912 vierkante kilometer. De hoofdstad van het land is Sophia, die met zijn 1,2 miljoen inwoners meteen de grootste stad van het land is. Andere belangrijke steden zijn: Varna, Plovdiv, Roese en Boergas.

Bulgarije: leuk om te weten

Bulgarije heeft een enorm lange kustlijn langs de Zwarte Zee lopen. Aan deze 378 kilometer langs kustlijn liggen de mooiste stranden die allemaal ideaal zijn voor een mooie strandvakantie. Het land grenst aan Roemenië in het noorden, aan Servië en Macedonië in het westen, Griekenland in het zuiden en Turkije in het zuidoosten. In het binnenland ligt het Balkangebergte. Tussen de Balkan en de Donau ligt een erg vruchtbaar plateau. Dit vlakke gebied in het noordoosten van het land wordt de Dobroedzja genoemd en loopt door tot in Roemenië. Daarnaast vindt u in het westen van het land de Rila, met het hoogste punt van het land, de Moesalaberg en het Piringebergte met als hoogste berg de Vichren. Ten zuiden van de Balkan en ten noorden van het Rodopegebergte vindt u een vlak landschap. Het zuidoosten van het land heer Thracië, vernoemd naar de Thraciërs die hier vroeger woonden. De Donau, Iskar, Maritsa en Strimon zijn de belangrijkste rivieren van het land.

De geschiedenis van Bulgarije

De Donau-Bolgaren, ook wel de protobulgaren genoemd, een Turkse stam uit Centraal-Azië en het lokale Slavische bevolking vormden in de zevende eeuw onder leiding van kahn Asparoech het Eerste Bulgaarse Rijk. In de veertiende eeuw werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk en in 1878 werd het land weer onafhankelijk. In dit jaar kreeg het land ook zijn zelfbestuur als zelfstandig vorstendom binnen het Ottomaanse rijk, en in 1908 werd het een volledig onafhankelijk koninkrijk. Het land won en verloor gebieden tijdens de Balkan- en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Bulgarije de invloedssfeer van de Sovjet-Unie te pakken en werd het een communistische voksrepubliek. In 1989 vluchtten honderdduizenden Turken en Pomakken het land vanwege de zwaar repressieve houding van de regering ten opzichte van de Islamitische minderheden. Zo werden Turkse namen in 1984 verboden en werden alle moskeeën gesloten. In 1989 werd het land een democratische meerpartijenstaat en kon het zich langzaam op de EU gaan tochten. Ook werd in dit jaar de wetgeving rondom de minderheidsgroeperingen opgeheven. In 2004 werd Bulgarije officieel lid van de NAVO en in 2007 trad het land toe tot de Europese Unie.

Het klimaat in Bulgarije

Bulgarije heeft een Midden-Europees klimaat met, zoals wij in Nederland ook gewend zijn, warme zomers en koude winters. Ten zuiden van het Balkangebergte heerst een wat zachter klimaat met mediterrane kenmerken. De gemiddelde zomerdagtemperatuur is ongeveer 24 graden Celsius. Juli en augustus zijn, net zoals in Nederland, de warmste maanden van het jaar. Het is er dan gemiddeld 27 graden Celsius en rond de Zwarte Zee lopen de temperaturen op naar de 30 graden Celsius. Er valt gemiddeld zo’n 600 millimeter regen per jaar, behalve in de bergen, daar kan het aantal millimeters oplopen tot meer dan duizend, dat vaak valt in de vorm van sneeuw. De meeste regen valt in de zomer, maar wanneer u in het zuiden verblijft, heeft u de meeste neerslag in de herfst.

Wanneer boek jij je goedkope vliegtickets naar Bulgarije?