Sofia Airport | fog | 1°C

Vliegtickets Sofia
Sophia is de hoofdstad van Bulgarije en heeft zo’n 1,2 miljoen inwoners. Dit maakt Sophia de grootste stad van het land. De stad ligt in het westen van Bulgarije, aan de Iskarrivier en aan de voet van het Vitosjagebergte. De stad heeft een internationale luchthaven.

Algemeen
Sophia dankt zijn ontwikkeling als belangrijke nederzetting vooral aan zijn ligging in de Balkan. Er zijn drie bergpassen die naar de stad leiden en deze bergpassen fungeren al sinds de oudheid als een belangrijke verbindingsplaats tussen de Adriatische Zee en Centraal-Europa met de Zwarte en de Egeïsche Zee. Door de stad zelf stromen een paar rivieren, zoals de Vladajska en de Perlovska. De Iskar komt met zijn bovenste stroom vlak bij Oost-Sophia. De stad staat voornamelijk bekend om zijn mineraal- en thermische bronnen.

Geschiedenis
Sophia heeft al verschillende namen gehad. De oudst bekende naam is Serdica, vernoemd naar de Serden, een Thracische stam die in de stad woonde. De stad viel in het jaar 29 voor Christus in handen van de Romeinen die het de status van minicipium gaven. Later verwoestten de Hunnen de door de Romeinen veroverde stad, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditse herbouwden. De Bulgaren, die al slaven werkten, noemden de stad Sredets en doopte in 1376 de stadsnaam om naar Sophia, vernoemd naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later voegde de stad zich bij het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden bijna vijf eeuwen blijven. Tijdens de Russisch-Turkse Oorlog in 1878 namen de Russen de stad in: Sophia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het toen moderne Bulgarije. Het was toen de derde stad van het land. Roese en Varna waren groter. In de Tweede Wereldoorlog werd Sophia zwaar getroffen, de stad werd hierna in communistische stijl herbouwd en uitgebreid.

Bezienswaardigheden
Het bekendste gebouw van de stad is de Alexander Nevskikathedraal. Deze kathedraal werd gebouwd als onafhankelijkheidbetuiging aan de Russische bevrijders in 1878, een gebeurtenis die nu nog steeds herdacht wordt. Deze kathedraal is voor de Bulgaarse bevolking nog steeds een plaats om te eren. Daarnaast vindt u in Sophia ook de Kerk van Sint Joris. Deze kerk is in de vierde eeuw gebouwd en wordt beschouwd als het oudste gebouw van de stad. De kerk van Boyana, die niet ver de van de Kerk van Sint Joris vandaag ligt, heeft dertiende-eeuwse fresco’s en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Vliegtickets en vliegveld
Sophia is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. U heeft al goedkope vliegtickets naar Sophia vanaf € 316,-. Na een vlucht van ongeveer 3 uur, met een of meerdere tussenstops, stapt u uit op Sophia Airport. Vanuit hier kunt u met de trein, taxi of bus verder reizen naar uw accommodatie.

Vliegmaatschappijen
LOT Polish Airlines, SWISS, Austrian Airlines, British Airways, MALEV, Air France, KLM, Turkish Airlines en Czech Airlines.

Terug naar land info over Bulgarije