Phnom Penh International Airport | heavy intensity rain | 32°C

Steden

Vliegtickets naar Cambodja

Cambodja, een land dat officieel Koninkrijk Cambodja heet, ligt in Zuidoost-Azië. Het land grenst aan Loas in het noorden, aan Thailand in het westen en aan Vietnam in het zuiden. Daarnaast ligt het land aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Over Cambodja

Het zuiden van Cambodja heeft een prachtige kustlijn die aan de Golf van Thailand ligt. In de rest van het land worden de grenzen gevormd door lage gebergten. Binnen deze grenzen ligt een enorme laagvlakte die het hart van Cambodja is. Deze laagvlakte is het meest dichtbevolkte deel van Cambodja. Door de overstromingen beschikt men hier over zeer vruchtbare grond, de rijstbouw is dan ook de belangrijkste vorm van inkomsten. Centraal in dit gebied ligt het Tonlé Sapmeer, wat in het Khmer Groot Meer betekent. In het droge seizoen stroomt het water via dit meer in de Mekong. Echter in het natte seizoen veranderd de stroomrichting door de hoge waterstand van de Mekong. Het water stroomt dan naar het meer, dat daardoor drie keer zo groot wordt. Dan wordt het meer het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië.

Goedkoop reizen naar Cambodja

Goedkoop naar Nederland bellen of goedkoop met elkaar bellen in Cambodja kan door in Cambodja een prepaid simkaart te kopen. Deze zijn al te koop voor zo'n €5,- en hiervoor kan ruim een half uur gebeld worden.

Wanneer u alleen reist in Cambodja en u hebt de keus tussen een Tuktuk of een motor, dan is de motor vaak de goedkope keus.

Het volk in Cambodja

De bevolking van Cambodja bestaat voor 90 procent uit Khmers. Deze bevolkingsgroep beschouwt zich als de afstammeling van het ooit erg machtige Khmerrijk, dat lang geleden aan de macht was in Zuidoost-Azië. Uiteraard is er ook een aanzienlijke Vietnamese gemeenschap. Al worden de Vietnamezen vaak openlijk neerbuigend behandeld. Dat is andersom ook zo; in Vietnam kijkt men neer op de inwoners van Cambodja en op de Khmer Krom, die in het zuiden van Vietnam wonen. Dit gebied behoorde ooit tot Cambodja. Ook voor andere buurlanden, zoals buurland Thailand, heeft Cambodja weinig waardering. Toen een actrice in 2003 beweerde dat Angkor Wat bij Thailand behoorde, braken er rellen uit in Phnom Penh.

Culinair (kookkunsten van) Cambodja

Heel de bevolking heeft te lijden gehad van de Rode Khmer en zelfs de keuken van Cambodja is er ook mee ‘besmet’. Doordat de Rode Khmerstrijders hele generaties uitmoordde, kwam er een einde aan het overbrengen van gerechten van moeder naar dochter. Daardoor zijn veel Cambodjanen teruggevallen op simpele basisgerechten. Toch heeft de bevolking een aantal heerlijke gerechten mogen ontdekken. Zo kunt u verrast worden door het nationale gerecht amok. Dit is een in curry gestoomde vis, die traditioneel wordt geserveerd in een bakje van bananenblad. Naast de vele heerlijke, traditionele gerechten beschikt Cambodja ook over vele bijzondere snacks, die wij in eerste instantie ‘vreemd’ vinden. Zo smullen sommige Cambodjanen van een gefrituurde spin, sprinkhaan of krekel. Varkensoor is een lekkernij die vaak wordt geserveerd bij bruiloften. Tijdens uw vakantie kunt u er dan ook niet aan ontkomen om een van deze typisch Cambidjaanse gerechten te proberen.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur van Cambodja is ongeveer 30 graden Celsius. Dit betekent niet dat het elke dag rond de dertig graden is. De temperatuur varieert van 10 graden in de koele maanden tot 45 graden in het warmste gedeelte van het jaar. Het land kent twee moessons; de droge noordoostmoesson van november tot april en de natte zuidwestmoesson van mei tot oktober. In januari en februari valt er de minste regen.

Wanneer kom jij eens genieten van het prachtige weer en de kookkunsten van Cambodja? Boek snel een goedkope vliegticket!