Phnom Penh International Airport | heavy intensity rain | 32°C

Goedkope vliegtickets Phnom Penh
Phnom Penh is de hoofdstad van het Aziatische land Cambodja. De stad ligt in het zuidoosten van het land, nabij de samenvloeiing van de Mekong en het Tonlé Sapmeer. Vanuit Phnom Penh splitst de Bassacrivier zich hier van de Mekong af.

Geschiedenis
Het is niet duidelijk hoe Phnom Penh heel vroeger ontstaan is. Wat wel duidelijk is, is dat de stad voor het eerst hoofdstad werd nadat koning Ponhea Yat, een aanhanger van het Khmerrijk, vluchtte uit Angkor Thom. Hij verliet de stad nadat de stad in 1431 door het koninkrijk Ayatthaya veroverd werd. Dit duurde slechts tot 1866, in dat jaar besloot de regering zich permanent in Phnom Penh te vestigen. Toen werd ook het koninklijk paleis gebouwd, met nog later de zilveren pagode. Met de bouw van dit gebouw begon de groei van Phnom Penh tot een grote stad. De Fransen legden vele kanalen aan voor de afwatering van moerassen die rond de stad lagen. Tegen de jaren 20 van de twintigste eeuw was de stad zo gegroeid dat het de naam Parel van Azië verkreeg. Door de aanleg van een spoorlijn en luchthaven Pochentong bleef de stad groeien.

Tijdens de Vietnamoorlog werd er ook veel gevochten in Cambodja. De Verenigde Staten bombardeerden het platteland. Hierdoor waren veel boeren verplicht om hun veiligheid in de stad te zoeken. Door deze groei aan ‘vluchtelingen’ liep het inwonersaantal van Phnom Penh al snel op, totdat het in 1975 het aantal van twee miljoen inwoners haalde. Op 17 april datzelfde jaar viel de stad in handen van de Rode Khmer. De stad werd door de bezetters met harde hand ontruimd. De bewoners werden weer terug naar het platteland gestuurd om ‘nieuwe mensen’ te worden. De Tuol Svav Prev Hogeschool werd veranderd in de Tuol Slenggevangenis. In deze gevangenis is tegenwoordig het Tuol Slengmuseum gevestigd. Het museum is, net als Choeung Ek, een herinnering aan iedereen die vermoord is door de Rode Khmer. In het begin van 1979 lukte het de Vietnamezen om de Rode Khmer uit Phnom Penh te verdrijven. Na het vertrek durfden de bewoners weer terug te keren naar hun vroegere woningen. Een periode van wederopbouw startte, maar door de politieke instabiliteit ging dit langzamer dan dat de bedoeling was. Inmiddels is Phnom Penh weer een van de grootste steden van het land.

Goedkoop vervoer vanaf het vliegveld
Het vliegveld van Phnom Penh ligt 9 km van het centrum van Phnom Penh. Een rit naar het centrum van de stad is vrij goedkoop. Direct bij de uitvang van het vliegveld vindt u taxi's die u voor €8 naar het centrum brengen. Wanneer u 100 meter verder loopt vindt u goedkope taxi's die u voor slechts €6 naar de stad brengen. Een nog goedkopere optie is een motortaxi, hiervoor betaald u slechts €2.

Khmerkoken
Een erg leuke activiteit in Cambodja is het Khmerkoken. Dit betekent dat u tijdens een excursie een echte Khmermaaltijd gaat bereiden. Onder leiding van een Engelstalige kok of kokkin bezoekt u eerst de markt om de verse ingrediënten te kopen. Vervolgens leert u hoe u daarvan een authentieke Cambodjaanse maaltijd maakt. En mocht u nu liever proeven dan koken? Dan kunt u terecht in het restaurant van dezelfde eigenaar.

Vliegtickets en vliegveld
Phnom Penh is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. U heeft al goedkope vliegtickets naar Phnom Penh vanaf € 1600,-. Na een vlucht van ongeveer 20 uur, met een of meerdere tussenstops, stapt u uit op Pochentong. Vanuit hier kunt u met de trein, taxi of bus verder reizen naar uw accommodatie.

Vliegmaatschappijen
China Airlines en China Southern Airlines.

Terug naar land info over Cambodja