Steden

Vliegtickets naar China
China is niet alleen de naam van een prachtig groot land, maar ook de benaming voor een groot cultuurgebied met een zeer lange en interessante geschiedenis en een oude beschaving. Al deze zaken zijn nog dagelijks te bewonderen in het bijzondere land dat in Oost-Azië ligt.

Chinese burgeroorlog

Sinds de Chinese Burgeroorlog bestaat China uit twee verschillende republieken. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte, omdat een van de republieken, Taiwan, vaak gezien wordt als een op zichzelf staand land.

Volksrepubliek China: In de volksmond wordt deze republiek China genoemd. De volksrepubliek omvat het vaste land en de speciale bestuurlijke regio’s Hongkong en Macau. In 1950 werd Tibet door deze republiek geannexeerd en in 1997 en 1999 werden de voormalige Britse kolonie Hongkong en de voormalige Portugese kolonie Macau als speciale bestuurlijke regio bij China gevoegd.

Republiek China: In de volksmond wordt deze republiek Taiwan genoemd. Deze republiek is de was net na de Chinese Burgeroorlog veel groter, nu bestaat het echter alleen nog uit het eiland Taiwan en enkele kleinere eilanden, waaronder de Pescadores, de Matsu-archipel en Quemoy, die vlak voor de kust van Taiwan liggen.

Geschiedenis

China heeft zich vrijwel volledig afzonderlijk van Europa ontwikkeld. De Chinese beschaving was lange tijd via een lange weg, de Zijderoute, verbonden met het westen. Hierbij vond uitwisseling slechts zelden plaats. Toch bleek uit archeologische vondsten dat men zich in China al vroeg bezighield met de landbouw. Hierbij was rijst een belangrijk product. Al vroeg produceerde de Chinese bevolking aardewerk en stenen gebruiksvoorwerpen van goede kwaliteit. Tijdens de Shang-dynastie ontwikkelden de Chinezen hun schrift. Na het ontstaan van het Chinese keizerrijk in 221 voor Christus kwam een uitwisseling van goederen en ideeën tot stand tussen de vroegere staatjes. China was een van de eerste landen die het muntgeld als betaalmiddel invoerde. Er ontstond een gemeenschappelijke Chinese identiteit. De toegenomen welvaart leidde tot veel invallen vanuit het westen. Om dit tegen te gaan is de Chinese Muur gebouwd, China heeft zich gedurende bepaalde perioden afgezonderd van de buitenwereld. Ondanks het krachtige Chinese leger heeft de leider van de Mongolen, Koeblai Khan, het rijk in 1279 in handen gekregen. Hij was de stichter van de Yuan-dynastie die tot 1368 in China aan de macht was. In die tijd werden nazaten in de Chinese cultuur geïntegreerd. In China is vandaag de dag nog veel terug te vinden van en over de geschiedenis van dit boeiende land.

Bezienswaardigheden China

Door de bijzondere geschiedenis beschikt dit land over erg veel bezienswaardigheden. Zo is de meest historische stad van China Xian, een stad die vroeger de naam Chang’an droeg. Deze stad is tevens een tijdje hoofdstad van China geweest en biedt nu een bijzondere bezienswaardigheid. Hier kunt u het terracottaleger van de eerste keizer van China, Qin Shihuangdi, bezichtigen. Dit stenen leger is in 1974 ontdekt en nog steeds zijn de archeologen bezig om alle stenen soldaten uit te graven. Verder is ook Kunming een bezoekje waard. Deze stad, met een heerlijk mild klimaat, wordt ook wel ‘De stad van de Lente’ genoemd. U kunt hier, naast heerlijk ontspannen, ook naar het Stenen Woud gaan. Hier vindt u een groot gebied met de meest vreemd gevormde rotsen en pieken. Ook vindt u in deze stad een aantal prachtige tempels die de moeite waard zijn. Ook hier kunt u veel leren over China, haar gebruiken en de net zo bijzondere cultuur.

China vanuit de lucht

In China is het op veel toeristische plekken mogelijk om het gebied vanuit een luchtballon te bekijken. Het is in China goedkoop om een ballonvaart te maken, een tocht kost na wat onderhandelingen zo'n 70 euro.

Afdingen

De prijs van kleding, souvenirs, tipjes, vervoer en andere zaken zijn in China vaak onderhandelbaar. Het percentage dat een product goedkoper kan worden hangt af van de verkoper en het gebied waar u zich bevindt, maar soms is de vraagprijs van de verkoper 4 of 5 keer de verkoopprijs. Goed onderhandelen kan uw reis een stuk goedkoper maken.