Aswan International Airport | clear sky | 30°C

Aswan
Aswan is een stad in het zuiden van Egypte die aan de oostelijke oever van de Nijl ligt. De stad ligt op de Kreeftkeerkring, wat betekent dat tijdens de zomerzonnewende de zon hier echt boven de aarde staat. Iets dat vele toeristen naar dit deel van het land trekt.

Elaphantine eiland
Dit bijzonder mooie eiland is het oudste gebied van Aswan. De eerste nederzetting dateert van ongeveer 4000 jaar voor Christus. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en bestaat het uit twee Nubische dorpen. Het zuidelijke deel is het interessantst, hier zijn de sporen van de geschiedenis nog te zien in de architectuur en in het museum dat in een oude villa gevestigd is. Hier worden de vondsten van verschillende archeologische expedities in het gebied vertoond.

Ook vindt u hier de nijlmeter, waar u op de wanden van de 90 treden tellende trap enkele schilderingen en inscripties uit de regering van Amenophis III en Psammetichus III. De inscripties laten zien dat de waterstand vooral in de Romeinse periode erg hoog was. De meter is in 1870 hersteld en is tot 1966, het jaar van de laatste overstroming, in gebruik geweest. Als laatste is moet u tijdens een bezoek aan dit eiland ook langs de oud-Joodse tempel, waar volgens sommige de Joden na hun vlucht uit het land de ‘Ark des verbonds’ verborgen. U kunt dit eiland via het veerpontje van het Oberoi Hotel bereiken.

De onvoltooide Obelisk
Vroeger haalden de farao’s het graniet voor hun tempels, beelden en obelisken uit de groeven die ten zuidoosten van Aswan liggen. In deze groeven vindt u een zeer bijzondere bezienswaardigheid, de onvoltooide Obelisk uit de vijftiende eeuw voor Christus. Met zijn 42 meter lengte en 4 meter breedte zou het de grootste uit één stuk gehouwen obelisk zijn geworden, maar door onvolkomenheden is hij helaas nooit afgemaakt.

Ook de poging om het te verkleinen mislukte. De onvoltooide obelisk is hier nog goed te bewonderen door de groeven in het steen. Dit heeft de archeologen er ook bij geholpen om erachter te komen hoe de Egyptenaren tijdens deze bouw te werk gingen.

Vliegtickets en vliegveld
Aswan niet in een keer te bereiken met het vliegtuig. Het beste kunt u eerst naar Cairo vliegen en vandaar uit doorreizen naar Aswan. U heeft al goedkope vliegtickets naar Cairo vanaf € 595,-. Na een vlucht van ongeveer 5 uur stapt u uit op vliegveld Cairo International Airport, waar u op uw vliegtuig naar Aswan stapt. Na het landen kunt u het beste vanaf hier de taxi naar uw hotel pakken, maar het is ook mogelijk om met de bus te gaan.

Extra goedkoop vliegen? Gebruik een van onze kortingcodes, deze staan op de vliegticket aanbiedingen pagina.

Vliegmaatschappijen
Swiss, Turkish Airlines, Czech Airlines,Lufthansa, Olympic Airlines, Alitalia, Austrian Airlines, Airfrance en KLM.

Terug naar land info over Egypte