Verre reizen

Reis je graag een heb je Nederland, maar ook Europa nu wel zo’n beetje gezien? Dan ben je toe aan het reizen naar verre bestemmingen. Het hoeft helemaal niet veel te kosten en voor je het weet vlieg je een avontuur tegemoet. Zo kun je bijvoorbeeld naar Azië gaan en bijvoorbeeld Thailand of India bezoeken. Of ga naar Amerika en kies voor de Verenigde Staten, hier is zoveel te doen en te beleven dat je aan één vakantie zeker niet genoeg hebt. Over verre reizen gesproken, ga Down Under en maak een onvergetelijke rondreis door Australië.

Waar moet je op letten bij verre reizen?

Binnenkort ver reizen? Dan is het handig dat je je goed informeert over het land naar keuze. Het kan zijn dat je altijd al eens Indonesië helpt willen bezoeken. Of dat het een levenslange droom is om het Braziliaanse carnaval eens mee te maken. Op dat moment ligt de keuze natuurlijk al vast. Maar als dit niet zo is bekijk dan eens wat het land te bieden heeft, maar ook wat de eventuele nadelen zijn van het gekozen land. Als je bijvoorbeeld een spinnenfobie hebt is het niet zo praktisch dat je in de jungle terecht komt.

Maar zelfs als de keuze voor een bepaalde verre reis al vastligt bekijk dan wat de actuele situatie in het land is. Zo kan het zijn dat er sprake is van politieke onrust, dat er bepaalde gezondheidsrisico’s zijn of dat het land gebukt gaat onder een zware economische crisis. Nu is dit gelukkig meestal allemaal niet het geval, maar het zou vervelend zijn als je hier pas achter kwam, eenmaal als je op je bestemming bent gearriveerd.

Praktische zaken

Verre reizen betekenen eigenlijk altijd inenten. Vergeet niet op tijd te bekijken welke inentingen raadzaam zijn in verband met heersende ziekten en vooral ook welke zelfs verplicht zijn. Zonder verplichte inentingen mag je niet eens naar de gewenste verre bestemming afreizen. Zelfs voor minder ver gelegen landen zoals Turkije worden al inentingen aangeraden. En het is voor je eigen bestwil, je kunt behoorlijk ziek worden van de ziekten als malaria, cholera of tyfus. Bekijk dit dus op tijd en laat je inenten, dan kun je met een gerust hart op reis.

Wanneer ga je op reis?

Ook het tijdstip waarop je gaat reizen is van belang. Misschien ben je gewend om gewoon in de zomervakantie op reis te gaan. De weken waarop je op vakantie wilt staan al vast en vervolgens kies je je reisbestemming. Nu is dit niet altijd even handig als je naar verre bestemmingen wilt afreizen. Zo is het bijvoorbeeld winter in Australië als het bij ons zomer is. Nu kunnen de zomers daar ook wel heel erg warm zijn en kun je hier bewust voor kiezen, maar het moet niet als een onaangename verrassing komen. Ook zijn veel landen gewoon te heet om te bezoeken als het daar zomer is. En als je bijvoorbeeld naar India gaat wil je er niet in de moesson aankomen.

Niet alleen het weer heeft invloed op het tijdstip van afreizen naar een verre bestemming, maar ook geplande feesten. Het is vaak een hele belevenis om al dan niet religieuze feesten te mogen meemaken van de lokale bevolking. Informeer dus, of bekijk online wanneer het meest geschikte moment is om je reis naar een verre bestemming te maken. Niet alleen wat jou betreft, maar vooral ook de omstandigheden van de vakantielocatie.

Verre bestemmingen en een jetlag zijn met elkaar verbonden

Als je een verre reis maakt met het vliegtuig ontkom je er bijna niet aan: een jetlag. Toch kan je veel doen om de ongemakken hiervan te verminderen. Wat is een jetlag eigenlijk? Een jetlag is het gevolg van de verstoring van het slaapritme. Dit kan komen doordat je in het vliegtuig niet goed in staat bent te slapen. Maar het heeft ook veel te maken met het verschil in tijdszones. Je biologische klok raakt in de war omdat het ineens niet de verwachte avond is, maar opnieuw ochtend.

Met deze tips kom je enigszins uitgerust op verre reis aan

Het is heel verleidelijk om overdag te gaan slapen omdat je best vermoeid bent van de reis naar een verre bestemming. Maar toch is dit niet aan te raden, de jetlag zal hierdoor langer aanhouden. Probeer je meteen aan te passen aan de lokale tijd qua eten en slapen, des te sneller voel je je weer goed. Probeer tijdens de vliegreis ook gezond te eten en voldoende te drinken, nuttig zeker geen alcohol want dit maakt de jetlag erger. Probeer wat te bewegen in het vliegtuig, bijvoorbeeld door af en toe door het gangpad te lopen en probeer stress te vermijden. Het enige dat je nu nog rest is genieten!