Steden

Goedkope vliegtickets Brazilie

Brazilië, voluit de Federale Republiek Brazilië, is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië Uruguay en de Atlantische Oceaan. Het land is, met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer, het grootste land van Zuid-Amerika en het vierde grootste land ter wereld. Het zal u dan ook niet verbazen dat dit land bijna de helft van het continent beslaat.

Het tropische Brazilië

Brazilië heeft vier grote geografische eenheden. De tropische kuststrook was oorspronkelijk bedekt met Atlantisch regenwoud. Hier is de kolonisatie begonnen en liggen nu de meeste grote steden. Verder naar het zuiden toe wordt dit gebied vochtig en subtropisch. Een andere geografische eenheid is het Hoogland van Brazilië, dat bestaat uit tropisch regenwoud in noorden en naar het zuiden toe overgaat in beboste savannes. In het noordoosten van het land vindt u Sertão, een droog en woestijnachtig gebied. En als laatste heeft Brazilië ook nog de Amazonebekken in het noorden en in het westen. Hier bevindt zich voornamelijk het bedreigde Amazoneregenwoud en de meest waterrijke rivier van de wereld, de Amazone. Ten noorden van dit gebied ligt het Hoogland van Guyana, hier vindt u de hoogste berg van het land, de Pico da Neblina.

De geschiedenis van Brazilië

Sinds duizenden jaren voor Christus worden de Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië bewoond door Indianen. Er leefden hier honderden Indianenstammen die in een paar grotere etnische groepen te verdelen zijn, zoals de Guarani, de Tupi en de Ge. In 1500 eiste de Portugeese zeevaarder Pedro Alvares Cabral de Braziliaanse kustgebieden op voor de Portugese Kroon. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang, dit was voornamelijk te zien aan de eerste suikerplantages die in Bahia en Permanbuca opgericht werden. Toen de markies van Pombal in de achttiende eeuw aan de macht kwam, werd het Portugese gezag verstevigd. Zo werd het Portugees de officiële taal en werden de Jezuïten, die de Indianen beschermden, verbannen. In 1807 vluchtte de Portugese Kroon voor het leger van Napoleon naar Brazilië, dat toen nog steeds van Portugal was. Vanaf toen werd Rio de Janeiro de hoofdstad van het Portugese rijk. Omdat Portugal bezet was door de Fransen, moesten de Braziliaanse havens geopend worden. Toen João, de Portugese bevelhebber, in 1821 terugkeerde naar Portugal, bleef zijn zoon Peter als regent achter in Brazilië. Deze maakte Brazilië in 1822 onafhankelijk en liet zichzelf tot keizer Peter I kronen. Drie jaar later erkende Portugal de onafhankelijkheid van Brazilië.

De bevolking van Brazilië

Brazilië heeft de grootste bevolking van Zuid-Amerika en is het vijfde land in de wereld wanneer er gekeken wordt naar inwoneraantal. De bewoners zijn divers van oorsprong; u vindt hier een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en Indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse cultuur nog in het land voortleven, heerst er voornamelijk een westerse cultuur.

Wanneer kom jij eens genieten van het tropische gebied Brazilië?